miód manuka

Miód Manuka jest ceniony za swe właściwości zdrowotne i kosmetyczne.

Wszelkiego rodzaju miody są nie od dziś stosowane do naturalnej pielęgnacji. Ich właściwości odżywcze, kojące i nawilżające sprawiają, że zostały docenione przez wiele kobiet i są nie tylko stosowane jako składnik wielu drogeryjnych kosmetyków, ale również środek, z którego w domowym zaciszu można przygotować wszelkiego rodzaju kosmetyki naturalne. Jest jednak jeden rodzaj miodu, który jest jeszcze bardziej skuteczny, a dodatkowo wykazuje wiele innych właściwości niż pozostałe. Miód Manuka, pochodzi z Nowej Zelandii i tam też do dziś jest zbierany. Pochodzi z drzewa herbacianego.

Różni się od innych miodów jednym składnikiem, który wykazuje właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Jest on cennym źródłem witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych. Stosuje się go do produkcji wielu kosmetyków, zwłaszcza kremów. Dzięki niemu posiadają one właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne, wygładzające oraz uelastyczniające. Odżywcze mleczko królewskie, które również znajdziemy w jego składzie świetnie nawilża,  odżywia i wygładza strukturę skóry. Naturalne antyoksydanty powodują spowolnienie uwalniania się wolnych rodników, co pozwala na utrzymanie kondycji skóry na wysokim poziomie oraz spowolnienie procesu starzenia się.

Dodatkowo miód Manuka stosowany jest jako środek łagodzący rany i podrażnienia. Stosuje się go w leczeniu łuszczycy, egzemy oparzeń, wykwitów oraz atopowego zapalenia skóry. Z tego dobroczynnego miodu uzyskuje się również olejek, który nie tylko równie dobrze działa na skórę, ale również pięknie pachnie i posiada właściwości antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

kwas foliowy w kosmetyce

Coraz częściej w kosmetyce wykorzystywany jest kwas foliowy.

Kwas foliowy kojarzy się nam zwłaszcza z kobietami planującymi ciążę, bądź tymi które są już w stanie błogosławionym. Jest to bowiem witamina z grupy B, zwana również folacyną. Jest on substancją, która bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie o jasnożółtym zabarwieniu. Możemy znaleźć ją w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza warzywach. Bardzo dobrze wpływa na kondycję naszego organizmu nie tylko od wewnątrz. Od pewnego czasu kwas foliowy stał się składnikiem wielu kosmetyków, a jego właściwości docenione przez wiele koncernów. Jego właściwości sprawiły, że stał się on niezawodnym składnikiem wielu kremów redukujących drobne zmarszczki oraz opóźniających proces starzenia się skóry.

Dowiedz się więcej: kosmetyki ekologiczne

Stymuluje on bowiem komórki do odnowy oraz przyspiesza proces regeneracyjny naskórka. Dodatkowo kwas foliowy wykazuje się umiejętnością wygładzenia skóry, a co za tym idzie uelastycznia ją i sprawia, że staje się ona bardziej jędrna i sprężysta. Sprawia również, że proces fotostarzenia się naskórka zwalnia oraz redukuje szkodliwe skutki promieniowania słonecznego. Kwas foliowy możemy znaleźć nie tylko w drogeryjnych kosmetykach. Występuje on w brukselce, kalafiorze, szparagach, szpinaku, wątrobie a nawet w drożdżach. Dlatego jeśli chcemy w naturalny sposób zadbać o naszą cerę i jednoocznie dostarczyć jej odpowiednią ilość tego kwasu, możemy przygotować samodzielnie w domu kosmetyki z zastosowaniem na przykład drożdży. 

  Jest wiele przepisów na drożdżowe maski do twarzy, które ją świetnie nawilżą, odżywią i ujędrnią. Najprostsza polega na zmieszaniu drożdży z mlekiem i nałożenie takiej mieszanki na wcześniej oczyszczoną twarz.  

jaśmin

Jaśmin w kosmetyce jest ceniony za piękny zapach.

Jaśmin nie bez powodów kojarzy się nam z afrodyzjakiem i pięknym kwiatem będącym ozdobą już starożytnych ogrodów. Jego cenne właściwości doceniono już wieki temu, a zapach jakim zachwyca każdego jest niezastąpiony w aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym. Ten królewski krzew pochodzi z Azji, a najcenniejsze jego składniki znajdują się w pozyskiwanym z niego olejku. Używany był on do masażu od dawna, a dziś w Indonezji jest symbolem wiecznej miłości. Ponadto wspaniale odpręża, relaksuje i  nawilża cerę. Polecany jest dla osób zmagających się z przesuszoną, wrażliwą i podrażnioną skórą. Dodany do kąpieli, bądź masażu świetnie wzmacnia naskórek oraz łagodzi podrażnienia.

Dowiedz się więcej: werbena

Możemy być pewni, że po takich zabiegach nasza skóra będzie nie tylko odżywiona, ale gładka, zmiękczona i nawilżona. Dzięki swoim silnym właściwością przeciwzapalnym i łagodzącym możemy znaleźć go w wielu kosmetykach, zwłaszcza przeznaczonych do cery wrażliwej, dojrzałej oraz trądzikowej.  Jaśmin posiada również umiejętność uszczelniania płaszcza  wodno-lipidowego, więc jest zbawienny dla mocno przesuszonej skóry. Olejek jaśminowy niestety nie należy do najtańszych.

Wiedzą o tym zwłaszcza te kobiety, które stosują perfumy na jego bazie. Wynika to z tego, że ilość pozyskanego olejku jest mała w stosunku do surowca.  Nic dziwnego, że jest jednym z najbardziej pożądanych zapachów świata, jest w końcu uznawany za silny afrodyzjak.  Warto jest więc od czasu do czasu zafundować sobie odrobinę luksusu i nawet w domowym zaciszu przygotować sobie kuszącą kąpiel z tym dobroczynnym olejkiem. Dobry nastrój i rewelacyjnie nawilżona cera gwarantowane.

kawior

Kawior ma zastosowanie również w kosmetyce.

Czasami warto jest zaznać odrobinę luksusu i pokusić się o zainwestowanie w swoja urodę większych nakładów finansowych i zakup nietypowego produktu do pielęgnacji, bądź zabiegu w prestiżowym SPA z wykorzystaniem nietypowych składników. Kawior niewątpliwie wszystkim nam kojarzy się z bardzo drogą przekąską, na która pozwolić mogą sobie nieliczni. Jednak kiedy już mamy możliwość zapoznania się z tym produktem, możemy również śmiało wykorzystać to w kosmetyce.

Dowiedz się więcej: mydło marsylskie

Zawiera on w sobie mnóstwo składników, które czynią go bardzo cennym składnikiem kremów odmładzających. Wykorzystuje się go również podczas wielu zabiegów w SPA. Posiada w sobie takie składniki jak białka, witamina A i E,  fosfolipidy, cynk oraz magnez. Dzięki takiemu składowi staje się on dobrym środkiem odmładzającym i przyspieszającym regenerację cery. Dodatkowo  wykazuje bardzo silne właściwości nawilżające o odżywiające. Zawarte w nim składniki wnikają w skórę bardzo głęboko dając spektakularne efekty. Zawarte w nim fosfolipidy i NNKT sprawiają, że tworzy on na powierzchni skóry niezawodną barierę chroniącą przed nadmierna utratą wody.

Dzięki temu cera staje się bardziej sprężysta, napięta i elastyczna. Choć kawior zalecany jest przede wszystkim w kuracjach przeciwzmarszczkowych to sprawdzić się może on również u osób zmagających się na przykład z uporczywym trądzikiem. Wszystko to dzięki obecnemu w składzie cynkowi, który reguluje wydzielanie sebum, matuje i ściąga cerę. Jeśli więc macie możliwość i fundusze warto jest zainteresować się kawiorem jako skuteczną metodą pielęgnacji cery i dbania o urodę.

olej sojowy

Olej sojowy przysłuży się naszej skórze.

W naturalnej pielęgnacji coraz częściej sięga się po oleje w czystej postaci, które mają dobroczynny wpływ praktycznie na każdy typ cery. Do jednych z nich zaliczamy mało popularny w Polsce olej sojowy. Jak sama nazwa wskazuje pozyskuje się go z pokruszonych nasion soi. Ma neutralny smak i zapach oraz żółtą barwę. Jego głównymi składnikami są przede wszystkim kwasy tłuszczowe, witamina E oraz lecytyna.

Nie od dziś wiadomo, że witamina E jest jedną z tzw. „witamin młodości”, a stosowanie jej w pielęgnacji zapewnia piękny, młody i zdrowy wygląd. Lecytyna zaś pozwala utrzymać odpowiednią gospodarkę wodno-lipidową skóra, dzięki czemu nie będzie ona odwodniona i wysuszona. Bardzo dobrze radzi on sobie również z przesuszonymi włosami dodając im sprężystości i witalności. Dzięki temu, że olej sojowy jest preparatem naturalnym i zazwyczaj dobrze tolerowanym przez skórę, stosuje się go w leczeniu łuszczycy. Bardzo dobrze wchłania się w skórę i jest składnikiem wielu kosmetyków. Zawierają go również kosmetyki ekologiczne. Spotkać go możemy przede wszystkim w balsamach , olejkach i emulsjach do ciała oraz kąpieli. Zalecany jest szczególnie dla osób zmagających się z trądzikiem oraz posiadających cerę tłustą.

Warto jest również od czasu do czasu przygotować sobie kąpiel z kilkoma kropelkami tego olejku. Po takim relaksie skóra będzie idealnie nawilżona i wygładzona, ale nie tłusta. Możemy wykorzystywać go również przygotowując domowe maseczki, dodając kilka kropel do ulubionych mieszanek. Sprawdza się również w masażu. Redukuje stres, odpręża i minimalizuje napięcie mięśni.

farbowanie włosów henną

Farbowanie włosów henną może być sposobem na piękne włosy.

Każda kobieta marzy o pięknych i zdrowych włosach. Ich wygląd oraz kondycja wile mówią o ich właścicielu oraz dodają mu blasku i cennej pewności siebie. Dobrze dobrana fryzura i kolor sprawiają, że wyglądamy świeżo, młodo i promiennie. Jednak wszelkie zabiegi, które pomagają uzyskać nam ten efekt niszczą i psują kondycję włosa. Dlatego w dzisiejszych czasach coraz modniejsza staje się naturalna pielęgnacja i koloryzacja.

Dowiedz się więcej: kosmetyki ekologiczne

Nie od dziś wiadomo, że wszelkie drogeryjne farby zawierają szkodliwy amoniak, który nieodwracalnie niszczy strukturę włosa. Nie musimy jednak całkiem rezygnować z koloryzacji. Jest pewna alternatywa, która umożliwia nam uzyskać pożądany kolor, bez znacznej ingerencji w kondycję włosów. Jest to farbowanie włosów henną, czyli farbą ziołową. Takie produkty są wolne od szkodliwych składników chemicznych, które nie mają dobrego wpływu na włosy . Nie wnikają one również w strukturę włosa, a co za tym idzie nie uszkadzają jej i nie niszczą od wewnątrz.

Można powiedzieć, że jest wręcz przeciwnie, ponieważ wszelkie farby ziołowe mają właściwości odżywiające. Nadają objętości, pogrubiają i wypełniają drobne uszkodzenia. Taka koloryzacja jest bardzo skuteczna i kolory jakie można uzyskać nie są w niczym gorsze od tych, po drogeryjnych farbach. Pokrywają nawet siwe włosy. Na pierwszy rzut oka sam proces farbowania włosów henną, może wydawać się dość skomplikowany i długi, co może zniechęcić do sięgnięcia po tą alternatywę. Jednak nie należy się zniechęcać i po prostu za pierwszym razem ściśle trzymać się instrukcji dołączonej do opakowania. Dopiero kiedy nabierzemy wprawy możemy dostosowywać metodę do naszych potrzeb.

kozieradka

Kozieradka jest niepozorna, a może się nam dobrze przysłużyć.

Ta niepozorna zielona roślina, zwana również bożą trawką była znana ze swoich właściwości już w starożytności. Pochodzi z terenów południowo-wschodniej Europy, Azji mniejszej oraz Indii. Jest w szczególny sposób doceniania w lecznictwie dzięki dużej zawartości składników śluzowych. Działa zbawiennie na układ pokarmowy, usprawniając jego pracę i przemianę materii. Kozieradka stosowana jest również w kulinariach. Jest składnikiem wielu przypraw. Szczególnie polecana do wszelkiego rodzajów serów.

Dowiedz się więcej: kosmetyki naturalne

Nie jest zaskakujący fakt, że stosuje się ją z powodzeniem również w kosmetyce. Tą niepozorną rośliną powinny zainteresować się szczególnie osoby ze skłonnością do trądziku. Jest ona bowiem świetnym lekarstwem, które łagodzi stany zapalne, oczyszcza cerę oraz zapobiega powstawaniu nowych ognisk zapalnych. Najlepszym sposobem jest tu stosowanie maseczki wykonanej ze zmielonych nasion kozieradki. Wystarczy dodać do nich odrobinę wody i tak powstałą papkę nanieś na twarz. Świetnie poradzi sobie z tym również tonik w postaci wywaru na ich bazie. Dodatkowo możemy spodziewać się wygładzenia skory oraz rozjaśnienia przebarwień. Mówi się również o zbawiennym wpływie kozieradki na kondycję włosów.

Poleca się tu szczególnie zastosowanie jej wywaru jako wcierki. Podczas regularnego stosowania możemy spodziewać się nie tylko ich wzmocnienia, ale również szybszego porostu. Dla osób zmagających się z nadmiernym wypadaniem włosów taka kuracja może okazać się zbawienna. Nasiona kozieradki potrzebne do wykonania wszelkich domowych specyfików możemy dostać we wszystkich sklepach zielarskich.

peeling kawowy

Peeling kawowy można zrobić łatwo i szybko!

Peeling – z tym określeniem spotkała się praktycznie każda kobieta regularnie dbająca o swój wygląd. Nie jest to nic innego jak usuwanie martwego naskórka z powierzchni całego ciała. Jak wszystkim wiadomo, skóra obumiera i średnio co 28 „nosimy” na sobie jej nową warstwę. Warto jest więc pomagać w jej regeneracji i regularnie usuwać jej część martwą. Pozwoli nam to nie tylko uzyskać efekt gładkiej skóry, ale i przyczyni się do skuteczniejszego wchłaniania się wszelkich balsamów i kremów. Do jednych z najpopularniejszych domowych peelingów z pewnością możemy zaliczyć peeling kawowy. Jest on zbawienny zwłaszcza dla kobiet zmagających się z uporczywym cellulitem.

Dowiedz się więcej: kosmetyki ekologiczne

Kofeina jest jednym z najczęściej spotykanych składników preparatów antycellulitowych. Pobudza krążenie oraz wspomaga proces lipolizy oraz zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu. Posiada również właściwości drenujące co przyspiesza krążenie. Świetnie napina skórę nadając jej efekt elastyczności i sprężystości. Regularne stosowanie peelingu kawowego z pewnością pomoże pozbyć się cellulitu, jedyne o czym należy pamiętać to systematyczność i cierpliwość.

Przygotowanie takiego specyfiku nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Składniki jakie nam będą potrzebne to oczywiście zaparzona kawa mielona, żel pod prysznic, kilka kropel olejku oraz dodatki np. cynamon. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wcieramy we wcześniej umytą skórę. Możemy być pewni, że aromatyczny zapach, a później osiągnięte rezultaty, sprawią, że będziemy regularnie sięgać po tą recepturę.

jabłka

Jabłka są wykorzystywane w kosmetyce.

Ten rajski owoc jest chyba najbardziej powszechnym i znanym polskim owocem. Kojarzy się nam szczególnie z domowymi wypiekami czy pysznymi przetworami. Jabłonie możemy spotkać praktycznie w każdym ogrodzie, a smak ich owoców zna praktycznie każdy. Jabłko dzięki swojemu bogatemu składowi substancji odżywczych znalazło swoje zastosowanie również kosmetyce naturalnej. Stosowane bezpośrednio na skórę w postaci maseczki opóźnia procesy starzenia oraz wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Jabłko jest zalecane szczególnie dla osób zmagających się z podrażnieniami czy wypryskami. Działa łagodząco i kojąco oraz przyspiesza proces gojenia się skóry.

Dowiedz się więcej: kosmetyki naturalne

Jego właściwości regenerujące i przeciwzapalne pobudzają komórki skóry do odbudowy i odnowy. Ten cenny owoc ma również istotny wpływ na stan nawilżenia cery. Dzięki dużej zawartości pektyn utrzymuje odpowiedni stopień nawilżenia oraz zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry. Dzięki temu skóra nabiera promiennego i zdrowego wyglądu. Pomagają również w walce z drobnymi zmarszczkami. Wygładzają i napinają skórę nadając jej dzięki temu zdrowego i młodego wyglądu.

Kwasy, które wchodzą w jego skład delikatnie złuszczają naskórek, a co za tym idzie peelingują i odżywiają zmęczona cerę. Sok z jabłek posiada właściwości chroniące przed szkodliwymi promieniami UV. Zaś ocet jabłkowy stosowany głownie w kuracjach odchudzających, przyspiesza porost włosów oraz wyśmienicie radzi sobie w walce z trądzikiem.

dzika róża

Olejek z dzikiej róży jest bardzo drogi, ale ma fantastyczne właściwości.

Do szerokiego grona roślin, które z powodzeniem wykorzystuje się w kosmetyce naturalnej z pewnością możemy zaliczyć dziką różę. Jest to kolczasty krzew o przepięknych kwiatach, które urzekają niemalże wszystkich swoim wyjątkowym zapachem. Dzięki bogactwu składników jakie w sobie kryje, stosuje się ją z powodzeniem w naturalnej pielęgnacji. W owocach dzikiej róży możemy znaleźć takie witaminy jak C, A, E, K oraz te z grupy B. Zawiera ona również flawonoidy, kwas foliowy, pektyny czy kwasy organiczne. W jej płatkach najcenniejszym składnikiem jest olejek eteryczny. Na uzyskanie 1kg olejku trzeba przetworzyć, aż 4 tony płatków różanych.

Więcej na temat: pielęgnacja twarzy

Sprawia to, że jest on bardzo kosztowny, jednak jego właściwości zachęcają do wydania na niego większej kwoty. Dodaje się go najczęściej do perfum oraz kosmetyków pielęgnacyjnych. Dzika róża wykazuje działanie nawilżające, ściągające oraz wygładzające. Dzieje się tak za sprawą znajdujących się w niej pektyn, witamin oraz kwasów. Stosuje się ją w kuracjach trądzikowych , ponieważ delikatnie złuszcza naskórek oraz pomaga leczyć zmiany trądzikowe.

W krótkim czasie poprawia stan i wygląd skóry tłustej. Istotnym produktem, otrzymywanym z dzikiej róży jest również woda różana, która powstaje w procesie destylacji olejków. Zawiera w sobie jego niewielkie ilości, więc wykorzystuje się ją zwyczaj samodzielnie jako tonik do przemywania twarzy.